Skapande skola

I Skapande-skolaprojekt gör eleverna egna original med hjälp av papper, sax, pennor och annat material som sedan kombineras med den japanska trycktekniken risografi. Risografen är ett roligt verktyg både för att utveckla fantasi och skaparglädje och för att förstärka inlärningsprocesser. Eleverna utgår från ett på förhand önskat tema och får antingen göra affischer eller fanzine (mini-magasin) beroende på projektets längd. Vi erbjuder vissa färdiga teman, men anpassar gärna efter lärarens specifika önskemål och efter skolans läroplan i olika ämnen. Ni besöker oss i vår lokal, FärgLabbet i Sunne eller så tar vi med risografen och kommer till er skola.

Egna önskemål om tema? Tveka inte med att kontakta oss!

Kolla vår film här om hur det går till!

Prova vår riso-workshop på distans

I “RisooLådan – workshop på distans”  har vi anpassad en fanzin-workshop för skolan (eller andra grupper). I lådan finns kollagematerial för att göra en egen fanzin (mini-magasin). På plats i klassrummet skapar eleverna originalen till var sin sida eller uppslag i fanzinens genom att rita och klippa och klistrar med olika material.

När alla sidorna är klara, skickar ni elevernas “original” tillbaka till oss i samma låda.

I RisooPrints tryckstudio trycker vi alla fanzinens sidor med den miljövänliga, färgsprakande trycktekniken riso

Sedan får ni 65 exemplar av det färdiga fanzinet att dela ut till hela klassen. En film av tryckprocessen för att visa eleverna fås vid intresse.

Här kan du se filmen om RisooLådan–workshop på distans!


RisooPrints handledare i skolan

Jeanette Engqvist

arbetar som medicinsk illustratör och formgivare och brinner för att sprida skaparglädje och med kreativitet våga vara nyfiken. Jeanette är initiativtagare till RisooPrint och FärgLabbet i Sunne.

Katarina Gåsste

är bildkonstnär och illustratör och har tidigare arbetat som bildlärare i skolan. Full av roliga, kreativa idéer så tycker hon om att aktivera och skapa tillsammans med barn och unga.

Kornelia Engqvist

är utbildad på Brobygrafiska och Kunsthøyskolen i Oslo och arbetar som illustratör och bildberättare. Att ifrågasätta saker och att hjälpa och inspirera människor är en av hennes stora drivkrafter.

Flexibelt och inspirerande!

Risotryck och att jobba med kollage är en mycket flexibel och allsidig teknik som kan anpassas olika grupper barn och vuxna och även projekt med olik längd och innehåll. Här är några exempel:

“Din röst räknas” eller “Dagens pepp”– affischer

  • Vi inspireras av 70-talets politiska affischer och skapar egna A3-affischer i 2-färg.
  • Tryckoriginalen skapas av egna foton eller klipp från gamla tidningar kombinerat med egna texter och teckningar.
  • Passar elever i högstadiet eller gymnasiet.

Gemensam fanzin

  • Fanzin/mini-magasin med introduktion till riso-tryck och enklare bokbinderi.
  • Skapa omslag och innehåll efter önskat tema.
  • Passar elever från mellanstadiet till gymnasiet.

Form och rytm
– fritt skapande

  • Måla texturer med bläck och klippa former och mönster i papper. Leka med bokstavsformer eller limma fast saker från naturen
  • ”Originalen” trycks sedan i två starka färger på risografen.
  • Passar elever låg – och mellanstadiet.