Vad är riso?

1. Introduktion

Risografi eller risotryck är en miljövänlig och energieffektiv tryckteknik. De vegetabiliska färgerna trycks på obestruket papper, sugs in i papperfibrerna och ger risotryck ett unikt och särpräglad uttryck. Risotekniken påminner om en korsning mellan traditionellt screentryck och en kopiator. Stencilen (kallad master) är gjord av värmekänsligt växtfiberbaserat papper och det används inga kemikalier i framställning av tryckformen. Alla papper vi har i lager är återvunna eller FSC-certifierade.

Originalen som ska tryckas kan antingen göras analogt och scannas direkt i risografens scanner eller genom att överföra digitala filer. I risografen översätts originalen som små hål i mastern som sitter runt en färgtrumma. När trumman roterar pressas färgen genom hålen i mastern och bildar trycket på papperet.

2. Grunden

För att trycka på riso behöver originalet delas upp i separationer, där svart representerar de tryckta ytorna. Det svarta i separationen ersätts sedan med en av de färger som finns i vårt sortiment. Flera färger kan sedan kombineras genom att trycka arket flera gånger. Jobbar man digitalt så är det sista man gör innan tryck att skapa en fil i pdf-format i gråskala – en för varje färg som ska tryckas.

3. Tryckyta

RisooPrints risografer trycker på A3-ark och kan inte trycka helt ut till kanten av papperet. Vill man ha utfallande bilder behöver papperet beskäras med minst 5 mm runtom (om det är mycket färg som täcker ytan kan det behövas en bredare marginal). Den största tryckbara ytan för risografen är 287 x 410 mm, något mindre än standard A3. Om flera kopior av en design i mindre format ska samköras på ett A3, t ex vykort behöver också skärmärken innefattas och därför blir att den tryckbara ytan ytterligare något mindre. RisooPrint erbjuder även anpassad förberedelse och utskjutning av t ex häften och fanzine.

Ladda hem RisooPrints layout-mallar här.

4. Bilder

Bilder reproduceras inte med standardfärger. Vill du själv separera bilden i olika färger kan du följa vår guide. Vill du ha hjälp att dela upp din bild i de färger du vill trycka i, kan vi hjälpa till med detta. Vanliga bildformat som JPG eller TIF fungerar bra som en grund men vi kan även ta emot PSD filer. Färdiga separationer kan du skicka som PDF. Risografen rasterar bilderna innan tryck, men har du önskemål om stokastiskt raster eller en viss inställning för raster ta gärna kontakt med oss. Maximal upplösning på tryck är 600 dpi, vilket även har inverkan på val av raster.

Tvåfärgstryck

Det går att färga en gråskalabild med en eller två färger genom att använda en duplex i Photoshop där man har olika kontrastkurvor på de individuella färgerna. Det går även att färglägga en gråskalebild med en kombination av de två grundfärgerna. För den som behärskar bildredigerings program såsom Photoshop kan man genom att manipulera kanaler skapa många spännande och unika uttryck.

Riso-CMYK

Traditionellt arbetssätt i bildredigeringsprogram för att arbeta i CMYK kan vara ett sätt att bearbeta bilder också för risotryck. Även om det inte är standard processfärger kan man efterlikna den traditionella processen genom att ersätta cyan med blått, magenta med fluorescerande rosa kombinerat med gult och svart.

5. Typografi

Text som är mindre än 12 punkters bör tryckas endast i en färg, för att undvika suddighet på grund av misspass. Använd normalsvart (80–100% K) för att undvika att texten smetar sig i större storlekar. Kom ihåg att upplösningen på 600 dpi kombinerat med färgen som sjunker in i papperets fiber gör att små detaljer i vissa typsnitt kan gro igen. Vill du jobba med text i Photoshop behöver dokumentet vara i 600 PPI eftersom det är ett pixelbaserat program.

Negativ text och ursparning

Negativ text innebär att det är pappersfärgen som formar bokstäverna. När ytan kring bokstäverna blöder krymper texten och små detaljer försvinner. Negativ text där bakgrunden är i flera färger är speciellt känslig för misspass.

6. Färger

Risografens miljövänliga färg bygger på vegetabiliska oljor vilket medför längre torktider än andra trycktekniker. Vid tryck med full täckning på stora ytor är risken för smetning och papperstrassel stor. Färgmängden påverkar även möjligheten till efterbehandling. Den högsta operativa nivån ligger på runt 90% färgtäckning på ytor per färg. Totalt bör färgmängden inte överstiga 240%

Risofärgerna följer inte standard processfärger såsom CMYK men med hjälp av RisooPrints egna färgrutor kan du i program såsom Illustrator och InDesign visualisera förhandsvisning av separationer för att få en bild av förväntat tryck utifrån valda dekorfärger. Risofärgen är semitransparent så två eller fler färger kan tryckas på varandra för att få ytterligare kulörer. Val av papper har också viss inverkan på färgernas nyans och intensitet..

Lasta ner RisooPrints färgrutor här.

Se våra instruktionsfilmer om hur du installerar färgrutor i Adobes program.

Hör gärna av dig till oss på info@risooprint.se för färg- eller pappersprover.

7. Utmaningar

Originalets utformning kan påverka resultatet. Om en bild har stora täckande ytor av färg nära kanten på kortsidorna av arket ökar risken för smetning från den mekanismen som matar pappret genom maskinen. Risken för smetning ökar i takt med att flera färger med hög täckning trycks på varandra.

När man trycker mer än en färg används passmärken, då man ofta vill utnyttja papprets tryckyta maximalt kan man använda skärmärken som passmärken. Papper är ett levande material och detta kan göra att även om det digitalt blir perfekt pass mellan två färger kan viss misspass uppstå i och under produktionen. Detta är normalt i risotryck och är en del av riso-teknikens uttryck och charm

Dubbelsidigt tryck

Vid tryck på båda sidor bör arken få torka mellan tryckningarna. Eftersom färgen, till skillnad från lasertryck sjunker in i pappersfibrerna, är det än mer känsligt att inte ha för hög mängd färg på den andra sidan. Då arket behöver gå genom maskinen flera gånger är det viktigt att ha tillräckligt med utfall och marginaler så att ingen information blir beskuren vid renskärning.

8. Att ha i åtanke

Risografen trycker inte “perfekt” på samma sätt som en inkjet eller en laserskrivare. Tryckresultatet kommer sannolikt skilja sig från vad du ser på dataskärmen och varje tryck blir unikt.

Passning

Vid tryck med två eller flera färger kan passningen vara en utmaning. Använd svällning för att minimera risk för misspass. För bästa resultat, gör svällning på de ljusa partierna för att formen på trycket inte ska förvrängas.

Färgmärken

Märken vid tryck förekommer till viss del, speciellt vid tryck av fler färg eller dubbelsidigt. Dessa märken kan minimeras genom att följa våra riktlinjer och kan i vissa fall efterbearbetas.
Om det är mycket färg på pappret finns det risk för att gummivalsen eller inmatiningshjulen som matar in pappret i risografen får färg på sig och därefter för över oönskade märken på pappret.

Nålmärken

Inuti risografen används en slags nål för att lossna papperet från trumman när maskinen trycker. Hög färgmängd kan orsaka att nålen dras över pappret och lämnar ett tunt streck.

Färgöverföring

När de trycka pappersarken matas ut, läggs de ovanpå varandra, vilket kan orsaka att de färgar av sig på varandra om det är mycket färg på trycket. Risofärger kan också färga av sig om man gnuggar på trycket, för att minska detta vid t ex vid vikning bör man undvika stora områden av solida färgblock till flyers och bokomslag.

9. Skicka filer

De tryckfärdiga filerna som du skickar till oss behöver vara i PDF-format. Skicka filen som en PDFx4 eller en PDFx1a antingen som sammansatt fil förberedd för separation eller där varje färg är en egen sida i gråskala. Typsnitt ska vara inbäddade. Bifoga en comp-PDF eller bild i full färg som referens.

Se våra instruktionsfilmer om hur du skapar och säkerställer dina filer.

Vill du ha hjälp att förbereda ditt material för riso-tryck erbjuder vi repro som tilläggstjänst och du skickar källfiler enligt överenskommelse.

Korrigering

Skulle korrigering av något slag behöva göras efter att tryckning påbörjats, adderas en tilläggskostnad på totalpriset för det extra material som använts. Vi kontaktar dig om någon ändring skulle behövas göras i dina tryckfiler.

10. Papper

Vid riso-tryck används inga kemikalier eller värme för att färgen ska fästa till papperet. Färgen överförs till papperet och sugs upp av fibrerna i papperet. Det är därför bara lämpligt med obestruket papper till riso-tryck. Alla papper i RisooPrints lager är återvunnet eller FSC-certifierat, men vi kan beställa hem andra sorters papper efter önskemål och behov. Du är också välkommen att ta med eget papper, men vänligen kontakta oss i förväg. Notera att vi bara trycker på obestruket papper från 60 g/m2 till 300 g/m2.

Se RisooPrints huspapper här

11. Bokproduktion

RisooPrint kan hjälpa till att trycka och producera fanzines, häften och böcker och det är några viktiga saker att tänka på när man förbereder originalet.

Utskjutning och sidnumrering

Utskjutning handlar om att lägga upp bokens olika sidor i ordning så att sidorna, efter tryck och vikning av pappret, hamnar på rätt plats. RisooPrint hjälper till med detta. Skicka därför en pdf fil till oss med separata sidor (obs ej uppslag) och skicka gärna en fysisk dummy.

Rygg

När du designar omslag till en bok/häfte, måste du inkludera ryggens bredd (bokens tjocklek). Vi kan förse dig med mått så fort du bestämt papper och sidantalet är satt.

Krypning

Ved vikning av bokens inlaga förskjuts papperna i förhållande till varandra och större delar av sidytorna förloras ju längre mot mitten de ligger. Beroende på papperets tjocklek och antal ark i varje lägg förloras olika mycket. Tänk på att ha rikligt med utfall i designen från början.

Dummie

Väljer ni att trycka böcker eller fanzines hos oss behöver vi en fysisk dummie på hur ni vill att boken ska se ut för att garantera ett korrekt tryckresultat.

12. Inbinding

Det är klokt att tänka på vilken inbindningsteknik ni önskar från början av designprocessen, då detta påverkar slutresultatet. RisooPrint erbjuder följande inbindningstekniker:

Rygghäftning/stygn

Arken häftas eller sys ihop i mitten vecket. Boken kan öppnas helt platt, sidantalet måste vara delbart på 4 och max innehålla 64 sidor på 120g/m2 papper.

Platthäftning

Alla lägg/ark häftas längs ryggen, och syns därför på fram och baksida. Sidantalet måste vara delbart på 4 och max innehålla 32 sidor på 120g/m2 papper.

Spiral

En spiral i plast eller metall träs igenom håll som är utstansade ur bokens sidor. Fördelen med spiralen är att den inte sliter på ryggen och att det går att vika ut sidorna helt platt. Spiralerna finns i olika tjocklekar och färger (fråga för mer info om sortiment).

Perforering med skruv eller ring

Fästa alla ark i ett hörn genom att borra hål och sätta i en skruv eller en ring.

13. Efterbearbetning

Vi erbjuder olika efterbearbetning såsom beskärning, bigning, vikning, hålborrning och enklare perforering. Vi har även möjlighet att göra rundade hörn och att laminera.